[عربى] [বাংলা] [Dansk] [Deutsch] [English] [Español] [Français] [हिन्दी] [Italiano] [한국어] [日本語] [Polski] [Українською]

Рекомендації для населення щодо захисту у випадку ядерного вибуху

 

Ці науково обґрунтовані поради можуть врятувати життя

 

В цьому розділі МКРЗ узагальнила наявну інформацію щодо заходів захисту у разі ядерного вибуху і, у партнерстві з видавництвом SAGE UK, забезпечила вільний доступ до Публікації 146 МКРЗ «Радіологічний захист людей і навколишнього середовища у випадку великої ядерної аварії». Одночасно, Робоча група 120 МКРЗ розробляє інструкції щодо захисту від інших радіаційних ситуацій та надзвичайних подій.

 

Ядерний вибух може статися без попередження та може призвести до масових жертв.

 

Існують прості кроки, які ви можете зробити, щоб захистити себе та свою родину від дії радіації після ядерного вибуху.

 

Пройдіть в укриття і залишайтеся там протягом 24 годин. Підвал або навіть центр будівлі забезпечать захист від випромінювання радіоактивних випадінь.

 

ПЕРШІ 10 ХВИЛИН
ПЕРШІ 24 ГОДИНИ
УСВІДОМТЕ УРАЖАЛЬНІ ЧИННИКИ
ПІДГОТУЙТЕСЬ ДО ЯДЕРНОГО ВИБУХУ
РЕАГУЙТЕ НА СИГНАЛИ ТРИВОГИ

 

ПЕРШІ 10 ХВИЛИН

Ядерний вибух, спричинений ракетною атакою або портативним пристроєм, може призвести до масових жертв. Сховатися в підвалі або глибині будівлі є ефективним способом захистити себе і свою родину до, під час і після ядерного вибуху. 6 серпня 1945 року пан Ейзо Номура перебував у підвалі будівлі в Хіросімі, приблизно за 170 метрів від епіцентру. Він пережив атомне бомбардування і помер у 1982 році у віці 84 років [ref].

Встигніть сховатися до початку радіоактивних випадінь. Після вибуху у вас буде принаймні 10 хвилин, щоб знайти укриття до початку радіоактивних випадінь. Якщо протягом декількох хвилин після вибуху можна безпечно дістатися до підвалу або багатоповерхової будівлі, негайно йдіть туди. Підземні паркінги та метро є надійним укриттям. Серед будинків різних типів, будівлі з бетонними або цегляними стінами є найбезпечніші.

Найкраще, що ви можете зробити після ядерного вибуху - це укритися у підвалі чи всередині будьякої будівлі. Між вами та радіоактивно забрудненим довкіллям має бути якомога більше матеріалів, що поглинають випромінювання радіоактивних випадінь.

 

ПЕРШІ 24 ГОДИНИ

Якщо ви вважаєте, що могли зазнати забруднення від радіоактивних випадінь, необхідно зняти верхній одяг та взуття, а відкриті ділянки шкіри та волосся протерти, або краще вимити. Усіх потенційно заражених домашніх тварин слід розчесати й, по можливості вимити у приміщенні,  відокремленому від місць перебування людей. Додаткову інформацію можна знайти тут та тут (відео).

Безпечними для вживання є харчові продукти, напої та медикаменти які були запаковані або заздалегідь збережені у закритому приміщенні.

Налаштуйте ваш радіоприймач на AM/FM радіостанції для отримання повідомлень та інструкцій. Залишайтеся в укритті до тих пір поки не отримаєте інші інструкції від органів влади, зокрема від Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Небезпека від радіоактивних випадінь буде швидко зменшуватися. Якщо вам не загрожує пряма небезпека (наприклад, пожежа, витік газу, обвал будівлі або серйозна травма), залишайтеся в захищеному місці (підвал або внутрішня частина великої будівлі) протягом перших 12 – 24 годин, або поки ви не отримаєте повідомлення від органів влади про те, що можна покинути укриття.

Самостійна евакуація дуже небезпечна доки не будуть встановлені місця радіоактивного забруднення та визначені безпечні шляхи евакуації.

Додаткова інформація про те, як підготуватися, вижити та що робити після ядерного вибуху, доступна тут і в цьому 5-хвилинному відео з субтитрами українською.

 

 

УСВІДОМТЕ НЕБЕЗПЕКУ

Усвідомте всі уражальні чинники ядерного вибуху, підготуйтесь до дій після сповіщення про ядерну атаку та дійте виважено. Нижче наведені основні уражальні чинники ядерного вибуху:

Світлове випромінювання - Першою ознакою ядерного вибуху буде яскравий спалах світла, достатній для того, щоб викликати тимчасову сліпоту на відстані до 10 км і більше.

Тепловий імпульс -  Відразу після вибуху вогняна куля надзвичайно гарячих газів буде джерелом теплового імпульсу, який може тривати декілька секунд та здатний спричинити опіки шкіри, ураження очей й займання горючих матеріалів (таких, як рослинність та дерев'яні конструкції) на відстані до кількох кілометрів.

Вибухова хвиля -  Вогняна куля здатна повністю знищити кілька міських кварталів, а вибухова хвиля, що викликана нею, може пошкодити будівлі на відстані кількох кілометрів. Уламки будівель та віконного скла, що розлітаються, становлять велику небезпеку на більших відстанях.

Первинна радіація від вогняної кулі -  Первинна радіація від вогняної кулі може спричинити ураження або смерть тих, хто перебуває на відкритій місцевості в радіусі до 2 км.

Вторинне опромінювання від радіоактивних випадінь - Якщо вибух стався поблизу землі, радіоактивний матеріал вибуху змішається із ґрунтом та пилом. Вогняна куля підійме цю радіоактивну суміш на кілька кілометрів. Пройде, принаймні, 10 хвилин або більше, перед тим як радіоактивні випадіння почнуть досягати поверхні землі. Ці випадіння найбільш небезпечні протягом перших кількох годин на відстані десятків кілометрів від епіцентру.

Додатковим уражальним фактором є електромагнітний імпульс, який спричинить стрибки напруги в електромережах, телекомунікаційних мережах та електронному обладнанні. Електропостачання, водопостачання та постачання харчових продуктів можуть бути суттєво порушені протягом кількох тижнів. Мобільний зв’язок, Інтернет, місцеві FM радіостанції та телебачення також можуть постраждати. Працюватимуть віддалені АМ радіостанції.

 

ПІДГОТУЙТЕСЬ ДО ЯДЕРНОГО ВИБУХУ

Визначте потенційні місця укриття вдома, на роботі, в навчальному закладі, а також під час щоденних поїздок. Розгляньте варіанти укриття у підвалі вашого будинку, на роботі, у сховищах та підвалах прилеглих будівель, магазинів та інших закладів, особливо якщо вони розташовані нижче рівня землі. Автомобілі не забезпечують задовільного захисту.

Підготуйте та зберігайте у своїх потенційних укриттях наступні речі:

  • Набір для виживання, зокрема ліхтарик з додатковими батарейками, акумуляторні зарядні пристрої та AM радіо (середні та довгі хвилі) з живленням від батарейок.
  • Аптечка із засобами та медикаментами для надання допомоги при травмах та опіках, а також ваші ліки, що призначенні лікарем.
  • Запас на кілька днів бутильованої питної води у пляшках (2 л на добу на людину) та води для гігієни і дезінфекції (2-4 л на добу на людину). Бажано мати запас на тиждень-два.
  • Запас продуктів тривалого зберігання, принаймні на кілька днів.
  • Не забудьте про потреби домашніх тварин.
  • Змінний одяг та взуття.

Опануйте навички надання першої медичної допомоги при травмах та о опіках.

Узгодьте з рідними та друзями дії у випадку ядерної атаки.

Прикріпіть до одягу маленьких дітей ярлички з іменами та іншою інформацією, яка допоможе знайти їх.

 

РЕАГУЙТЕ НА СИГНАЛИ ТРИВОГИ

Знайдіть найближче укриття. Підвал, підземний паркінг, метро або середина великої сучасної бетонної або цегляної будівлі забезпечать захист.

Якщо ви знаходитесь на відкритій місцевості

  • Перемістіться в укриття або за будь-який масивний предмет, щоб уникнути прямої видимості на можливе місце атаки.
  • Якщо ви знаходитесь в автомобілі, перейдіть у найближче укриття.
  • Якщо захисна споруда недоступна, з'їжджайте з дороги та сховайтеся за насипом або під шляхопроводом.

Якщо ви знаходитесь у приміщенні

  • Уникайте знаходження поблизу вікон та дверей. Вони травмують вас якщо будуть вибиті вибуховою хвилею.

Захистить себе від вибуху. Якщо ви вважаєте, що стався вибух, негайно лягайте на землю, сховайтеся під чимось важким і міцним, закрийте обличчя і голову, щоб уникнути уламків, що розлітаються.